2015 - Frankrijk

Na er lang naar uitgekeken te hebben was het eindelijk zover en konden wij met onze camper op vakantie. De bestemming hield het midden tussen Frankrijk of Spanje; het belangrijkste was mooi weer en dat zat gelijk al mee. De eerste dag begon al bijzonder warm en wat is er dan lekkerder dan naar het water te gaan; de Zandmeren in Kerkdriel waren lekker dichtbij.

Hoewel Basel op de navigatie stond besloten we bij Koblenz de Moezel te gaan volgen. Dat bleek een goede keuze, want dit is een erg mooie rivier met de rijbaan dan weer aan de noord- en dan weer aan de zuidkant. Bij het kleine en rustige plaatsje Kröv op een openbare parking direct aan het water hebben we overnacht met een 180 graden uitzicht over de Moezel en passerende schapen. De rivier was gelardeerd met zwanen en ganzen: een mooi plaatje. De pittoreske plaatsjes langs de Moezel bieden een veelvoud aan mooie stopmogelijkheden en een even groot aantal –door ons onbenutte- fietsmogelijkheden.

Aangezien de combinatie mooi weer een water aanstekelijk bleef werken vonden wij ons de nachten erna in Niderviller in de jachthaven. Basel was inmiddels verdwenen uit de navigatie. Bourbach le Haut, een verstild dorpje in de Alsace te hoogte van Mulhouse werd onze nieuwe bestemming; meanderende weggetjes werden langzaam steilere bergwegen en wij vonden het prachtig. Wat minder mooi was, was de storm die wij over ons heen kregen op de weg erheen. Een weg bezaaid met afgewaaide takken en een camperzijoppervlak van 24m2 die aardig wind kan vangen, zorgden voor de nodige eisen aan de bestuurder. Voor het weekend wilden we een rustige locatie en die vonden we in Doucier, onze eerste camping. Hier kun je mooie tochten maken naar de 7 watervallen die achter de camping liggen; een absolute aanrader. Het weer was echter niet al te best en onze wandel schoenen en waterdichte kleding kwamen goed van pas. Het weer klaarde gelukkig weer op en toen wij in de middag het vogelpark l’Oiseaux in Villars les Dombes passeerden was de verleiding om hier binnen te stappen te groot. Een leuk park met een andere insteek dan Avifauna (zover ons bekend). Na het bezoek en de vogelshow stonden wij met nog zo’n 30 campers op het onverharde deel van het mega grote parkeerterrein. Het wakker worden met klepperende ooievaren op de achtergrond doe je niet elke dag.

Zuid-Oost Frankrijk staat bekend om de lavendelvelden; ons plan was om hier de volgende stop te maken, maar eest hebben we ons opnieuw een dag heerlijk vermaakt aan een klein riviertje met helder water. Besignan werd gekozen als volgende bestemming; bij een gastvrije lavendelboer hebben we twee nachten gestaan; wat is het heerlijk om pure lavendelgeur op te snuiven en wijds weg te kijken over –helaas zojuist geknipte- lavendelvelden. Dit was ook de nacht dat de meteorenzwerm Perseïden goed zichtbaar was. Terwijl het in het vaak verlichtte Nederland moeilijk was een glimp sterrenhemel te bekijken, was het hier aardedonker en speelde zich een bijzonder spektakel aan vallende sterren voor onze ogen af.

Hier maakten we ook kennis met France Passion, een papieren campergids die alleen in Frankrijk al 1900 gratis camperplaatsen vermeld ‘a la ferme’. Dit varieert van veehouders tot groentetelers en van wijnboeren tot lavendelproducenten. Gratis is niet vies; en wellicht dat wij de gids in 2016 aan gaan schaffen.

Na een dagje parc Aquatico in het mooie, maar bijzonder toeristische Nyons, hebben we via Bédoin de zeer bekende Mont Ventoux bedwongen. Fiets nog berijder hebben hierbij veel geleden aangezien beiden op en in de camper bleven.  Een fantastische plek, een paar kilometer van de top werd onze overnachtingsplaats met niets om ons heen dan wat schapen en een verdwaalde schaapsherder. Het weer bleef redelijk consistent zomers en hoewel Spanje nog steeds lokte aan de horizon, besloten we voorlopig in de Alpen te blijven. Lurs en daarna Valberg werden bezocht; schitterende bergdorpen, waarbij het laatste als Skioord onverwacht druk was voor een zomerse dag. Zowel de route ernaar toe via de Gorges de Daluis (van Annot naar Guillaumes) als die ervandaan (van Beuil naar Rigaud) zijn werkelijk adembenemend maar vragen de nodige stuurmanskunst. We reden door een kloof met diep donderrode rode rotsen tussen schrikbarende steiltes en massieve rotswanden door. De laatste route had zelfs een hoogtebeperking van 3.10 meter. De rolmaat kwam hierbij goed van pas en het bleek te passen (we hadden een hand over boven het dakraam). Veel geluk en een beetje stuurmanskunst is hier een absolute vereiste. Hierna hebben we Gorges de Verdon bedwongen in wat men ook wel de Grand Canyon noemt. Bijzonder mooie uitzichten, (bijna zwevende) terrassen, een honderden meters niets onder je geven toch wel wat hoogtekriebels. 

Na deze letterlijke en figuurlijke hoogtepunten was het hoog tijd om het water weer op te zoeken en wat af te koelen. Lac de St Croix bleek niet bijzonder campervriendelijk met verbodsborden en hoogtebeperkingen en we zijn doorgereden naar Quinson, een oud stadje aan de Verdon. In Quinson was de officiële camperplaats niet ideaal en hebben we bij de ligweide aan de overkant direct aan de Verdon gestaan. ’s-Nachts was het hier bijzonder rustig; overdag waren er veel dagjes mensen voor het ‘grasstrand’ en de bootverhuur. Voor ons een uitgelezen mogelijkheid om de Verdon eens vanaf het water te bekijken.

Een vakantie zonder kust en strand is eigenlijk geen vakantie, vonden de kids. Op naar Plage de Piemanson; een soort van vrijstaat ten westen van Marseille. Een kilometers lang autostrand bezaait met rijp en rauw, oud en nieuw, ultra klein en extreem groot, jong en oud, alto en kak, campers en caravans. Op 50 meter van de zee vonden we een mooi en zonovergoten plek voor 1,5 dag. De kinderen lol, de ouders het zand…Naar we later hoorden zijn we precies op tijd vertrokken voor het noodweer en regenval die de dag erop over de regio Montpellier trok. In enkele uren viel het gemiddelde maandquotum aan regen; dat moet best spannend geweest zijn.

Hoewel nog een week te gaan was het tijd weer langzaam naar het noorden te bewegen; via een tussenstop in Ségur werd de bij ons bekende camping Domaine de Landrevie in Le Bugue aangedaan voor een weekend (zie ons verslag uit 2013).

Na de nodige kilometers over Route National en leuke camperplaatsen komen we met de rivier Maas België binnen en sloten we onze vakantie af met een heerlijke regendag in de Ardennen. Die hadden we al een tijdje niet meer gehad ;-).


Wat raden we toekomstige camperaars aan:

France Passion: een leuke gids voor Frankrijkgangers met veel gratis ‘a la Ferme’ camperlocaties, vaak met voorzieningen. Kosten €29,00.


Onze statistieken van 2015:


Vrij gestaan: 9 nachten

Camperplaatsen: 11 nachten

Campings: 4 nachten

Totale tolkosten: € 8,20

Totaal gereden: 3941 kilometer


Met hartelijke groet,

Peter, Nicolien en kids