2016 - België, Frankrijk, Duitsland

Een bijzonder land als Frankrijk verdient bijzondere aandacht; dat hadden we in gedachten toen we voor het tweede opeenvolgende jaar voor dit land kozen als bestemming voor onze campervakantie. De grote variatie die het land biedt zorgt ervoor dat je maanden kunt rondcamperen zonder verveeld te raken. Daarnaast hadden we dit jaar door omstandigheden maar twee weken ter beschikking en wilden we hier met maximale uit halen. We hebben hierbij afwisselend gebruikgemaakt van de Campercontact(CC) App en het France Passion (FP) boek.


De eerste vrijdagavond al een stuk gereden en bij Baraque Fraiture (CC) in het skigebied bij Vielsalm op een zeer stil parkeerterrein overnacht. Een heerlijke verademing na de Nederlandse hectiek van alledag. 

Geheel tegen ons gebruik hebben we op de zaterdag de tolweg genomen en een forse afstand naar het zuiden afgelegd. Vlak onder Dijon vonden we een schitterende camperplaats bij een locale Wijnboer in Premeaux Prissy (FP). We mochten een plaats zoeken in de grote achtertuin van een kasteeltje, niet ver van de doorgaande route naar het zuiden.`

Het weer was consistent en erg mooi en er werden tropische temperaturen verwacht. Een goede reden het hogerop te gaan zoek in de hogere Alpen. We reden een schitterende campertocht richting de Mont Blanc, door het toeristische Sallanges en stopten bij een boerenbedrijf in Combloux (FP). Enkele malen per dag was het hier druk met bezoekers die geiten wilden voeren en melken. Verder een mooie overnachtingsplaats met een fraai uitzicht op de Mont Blanc. In de avond hebben we hier nog een mooie wandeling gemaakt en het donker zien worden op de bekendste berg van Europa.

De volgende dag zijn we opnieuw verder de alpen in getrokken en dachten bij het uitgestorven dorpje Beaufort wat te eten. Dat viel tegen; bijna alle open restaurants waren volgeboekt en dus hebben we ons bij het restaurant de 3 zusjes laten “verwennen”. Het was evenveel culinair als goedkoop, maar in ieder geval maagvulling. De lokale camperplaats vonden we massaal en stond al vrij vol en dus zijn we doorgereden richting Bourg St Maurice. Hier vonden we een schitterende parkeer- en picnicplaats boven Lac de Roselend (we ontdekten pas in de ochtend hoe schitterend dit plekje eigenlijk was). Doordat het blijvend schitterend weer was zijn we die dag niet verder gereden dan Les Chapieux (CC), een soort van openbare camperplaats aan het einde van het dal op 1554 meter hoogte. Dit is een groot grasveld met veel ruimte voor camperen en kamperen. Je staat hier een een kabbelende bergbeek die zorgde voor de nodige verkoeling. Er waren veel mogelijkheden tot huttentochten of dagtochten. Een letterlijk ongeëvenaarde overnachtingsplaats te midden van ongerept natuurschoon. En zonder telefoonnetwerk; dus echt vakantie.We hebben hier nog een mooie wandeling gemaakt waarbij we eerst met de bus naar het einde van het dal gereden zijn (300 meter hoger). Een klein nadeel van de hoge plaats was dat de temperaturen ’s-nachts aan de  lage kant waren; een reden om extra aan te kleden. Hoewel we hier zonder verveling een week hadden kunnen blijven staan, trok nieuw avontuur ons (en konden we ons niet langer aan onze sociale en zakelijke verplichtingen onttrekken) en vertrokken we na twee dagen richting Bourg St Maurice. Het weer in de Alpen zou wat gaan verslechteren in de volgende dagen en we besloten terug naar het westen te gaan rijden; bij Grignon ontdekten we een verkoelende zwemvijver en bezorgden de kinderen een dag van hun leven. In de avond hebben we lekker gegeten bij Dahut en zijn vertrokken naar het centraal Massief.

In Myans(FP) vonden we een gastvrije wijnboer waar we op het erg overnacht hebben. Hoewel we erg van wijn houden vonden we zijn prijzen toch wat aan de hoge kant.

De volgende dag zijn we een stukje teruggereden naar Albertville om vervolgens (na een ontbijtje bij een lokale zwemvijver) het Massive de Bauges in te gaan. Midden in dit overigens erg interessante massief ligt Lescheraines. Een plaats waar niet zoveel te doen is, maar waar wel een erg toeristische base de loisirs gevonden werd, direct naast de camperplaats (CC). Hoewel de camperplaats hoge ogen gooide bij het grote publiek, vonden wij het niet bijzonder en zijn verschoven naar de direct naastliggende Camping Municipal L’ile. Hier hadden we een schitterende plaats direct aan het meer met uitzicht op de omringende heuvels.


De terugreis naar Nederland was inmiddels zachtjesaan ingezet en we besloten via een zo mooi mogelijke route te doen en kozen een weg dwars door de Vogezen door slaperige dorpjes en over smalle bergweggetjes. Een mooie route met een gemiddelde snelheid van onder de 40km/u. In het dal van Mouthe vonden we via FP een plaats bij de lokale Auberge chez Liadet. Dit is een schitterend wandelgebied waar je overnacht midden tussen de bellende koeien.

Na hier nog een mooie ochtendwandeling te hebben gemaakt was de volgende route over Straatsburg naar Duitsland en overnachtten we aan de Noswendeler See (CC), een plaats waar we veel aandacht trokken van de lokale ouderen en we ons Duits konden oefenen.

We hadden nog een dag en besloten de laatste nacht in Rheinbach (CC) op de camper/parkeerplaats te gaan staan. Dat was gelijk ook de minst aantrekkelijke plaats van onze vakantie door veel vertrekkend en aankomend verkeer. Het park en het Freizeitgebied is echter wel de moeite waard om even rond te kijken.

De laatste dag hebben we lekker gedobberd, gespetterd en gegleden in Calevornia, een waterpark in Leverkusen. Een absolute aanrader voor een laatste dag vakantie (en nog eens zeer aantrekkelijk geprijst). De uitsmijter was een diner bij Haus am Park, gevonden via Tripadvisor, direct naast het zwembad gelegen. Ook hiervoor geldt: een aanrader, sfeervolle ambiance, perfect kwaliteit eten, persoonlijke bediening en dat voor een zeer redelijke prijs.

En toen was onze vakantie weer voorbij en hadden we nog een dag om hem weer helemaal glanzend en schoon te maken voor onze volgende huurders.


Nog enkele statistieken van 2016:


Aantal overnachtingen op camperplaatsen: 6

Aantal overnachtingen via France Passion: 5

Aantal campings: 1

Aantal zelfgekozen plaatsen: 1

Tolkosten: €125,80

Aantal gereden kilometers: 2482

Gemiddeld verbruik: 1 liter op 7.8 km


Met hartelijke groet,

Peter, Nicolien en kinderen.