2019 - Duitsland, Tsjechië

Poederoijen, 20-08-2019


2019 is een bijzonder jaar. Niet alleen omdat we verwend waren met een extreem lange zomer in 2018, ook omdat we door onze verhuizing naar Poederoijen de prioriteiten niet helemaal bij de campervakantie hebben gelegd. In het begin van het jaar hebben we de camper 3 weken vrijgehouden van verhuur; het zou dus jammer zijn om dan geen gebruik te maken en er mee weg te gaan. Dus toch maar twee weekjes er heerlijk tussenuit.


De weersverwachting was op zijn zachtst gezegd niet heel stabiel in centraal Europa; temperaturen waren echter prima voor een actieve campervakantie. En dat lukte prima. Na de koffie vol goede zin op pad gegaan en zoals gebruikelijk de nodige boodschappen ingeslagen. BBQ vlees voor de ouwelui, BBQ marshmallows voor de kids; zo heeft iedereen plezier. Via B- (of eigenlijk C-wegen) richting Boxmeer; wat is Oost-Brabant eigenlijk mooi. Het doel voor de dag erna is Irrland, een “verantwoord” Erlebnispark voor jong en minder jong.


Na een heerlijk ontbijtje in de ochtendzon, vertrekken we al snel naar Irrland, een activiteiten en glijbanenpark met een boeren “touch”. Men vindt hier bijvoorbeeld de grootste ezel van Europa, echt! De kinderen vermaken zich voor 10 en als het park bijna dichtgaat, hebben wij het ook weer gezien. Bijkomend voordeel is dat een camper mag parkeren bij de bussen; direct aan de ingang. Overnachten gaan we hier niet; we hebben namelijk een plek in het Nettetal ontdekt (of beter, gesouffleerd gekregen van Belgische medecamperaars). Strandhotel Poelvennsee (CP) is een leegstaand hotel met een grote parking ervoor aan het gelijknamige meer. Ook hier een aantal wandelaars die verder niet de rust verstoren.Het is al middag als we moe maar voldaan terug zijn bij de camper en besluiten verder te rijden. De route langs Aken blijft altijd weer verbazen door de enorme Bruinkoolgroeve waar we omheen rijden. Pas in de Eifel wordt de omgeving weer erg mooi.


We kiezen ditmaal voor een bekende plaats in de Eifel, Bergstein (CP). Aan de rand van het kleine dorpje ligt hier een camperplaats met een mooi uitzicht over de Eifel en de lager gelegen Ruhr rivier. De camperplaats is helaas nog steeds enorm schuin en keggen helpen hier niet; met nauwelijks verholen afgunst kijken we naar de Carthago camper die op volhydraulische poten volledig waterpas staat. Als wij de camper op een stoep hebben geparkeerd komt alles goed en is het tijd om een potje te koken. Het diner geeft een deja vu, wanneer de heuvelwind de wegwerp (Action) borden doet wegwaaien; snel opscheppen maar.Met een dagdeel over maar een blik op Tripadvisor geslagen; wat is hier in de omgeving te doen. Weeze Tierpark, een gratis dierentuin? Daar rijden we graag even voor om. Het blijkt een leuk opgezette kleinschalige dierentuin te zijn met een variatie aan boederijdieren met een hoog knuffelgehalte. Minder knuffelig is het aanwezige terrarium met reuzen kakkerlakken, vogelspinnen en andersoortige vreemde wezens. Ook de lama’s nodigen niet tot knuffelen uit; een rochel in je nek is nou niet echt prettig…


In Geldern (CP) zou een rustige camperplaats bij een voetbalveld moeten liggen. Als de lichten van het veld gedoofd zijn, is het inderdaad een erg rustige plaats om te overnachten. Af en toe komen er nog wandelaars en honduitlaters langs; het is bijna gezellig.We beginnen de volgende dag rustig met een ontbijtje in het zonnetje en een spelletje petanque. De kids blijken een gave te hebben om met de zilveren ballen te gooien. We geven de dag een sportieve twist door op schatjacht te gaan. Via de app Geocaching kunnen via gps “schatten” worden verzameld. In praktijk houdt dit vaak niets anders in dan een kokertje met een logboekje waarin de naam en datum van de vinder gezet kan worden. Voor de kids is het echter de uitdaging om de schat als eerste te ontdekken. Opmerkelijk is hoe populair dit is. De schatten die wij vonden, worden gemiddeld elke 2 dagen wel een keer ontdekt.De volgende dag begint opnieuw met een sportieve wandeling in de omgeving van Bergstein. Een uitzichtstoren geeft een 360 graden uitzicht over de omgeving en knikkende knieën aan de kinderen. Na de nodige peptalk haalt zelfs de jongste het hoogste bordes.Behalve hen zijn hier verder geen schatten, dus gaan we na een mooie wandeling terug naar de camper. In de middag een verfrissende duik in het mooie zwembad in Rheinbach. Hier is ook een camperplaats op de megaparking; waar gezien de drukte houden wij het voor gezien en rijden nog even langs bij de Pronto Pizza in het dorp. Lekker!


Het landschap is afwisselend als wij naar Mendig rijden over de A61; een weg waarop wij niet de enige Nederlanders zijn. Mendig staat bekend om onder andere de Lava dome met ertegenover een camperplaats (CP) waarop we prima slapen temidden van een aantal andere camperaars.

De Lava dome gaat om een grottenstelsel gemaakt in een oude lavastroom. Circa 30 meter onder de grond vond men allerlei toepassingen; de gedolven stenen werden gebruikt als molenstenen, de ontstane ruimte werd gebruikt door 28 brouwerijen, later als schuilplaats en tegenwoordig kun je er zelfs trouwen. 8 graden, brrrrr. Voor de kinderen die geen Duits verstaan vooral een koude bedoening en iets te langdradig voor het mooie.


Het is inmiddels zaterdag en we maken vandaag wat kilometers naar het oosten over een mooie en heuvelachtige route. We gaan naar Hassfurt, een verder onbeduidend stadje aan de Main. Direct aan de Main ligt een camperplaats en Gasthof Naturfreunde/Meehäusle. De camperplaats is tjokvol. Luifel aan luifel, zoals bekend uit de Italiaanse campings. Dat hoeft voor ons niet en we zijn niet een beetje blij als er op een lege kampeerweide buiten de camping ook plaats blijkt te zijn. Uitzicht op het stadje en de Main, schepen die voor je langsvaren; verder compleet onthaasten. De skottle braai aan; de kinderen herinneren gelukkig aan de Marshmallows; dessert bij maanlicht, het is al vroeg donker; onthaasten ten top. Dit houden we zeker uit tot maandag.


Omdat we Tsjechië deze vakantie nog even aan willen tikken zetten we Cheb op de navigatie en rijden binnendoor richting de grens. Opnieuw een erg mooie route. Het valt op hoe hoog het marktaandeel -of in ieder geval de dekking- is van Lidl en Aldi in Duitsland. Prompt na de grens valt ons op hoe anders de Tsjechen zijn; of lijkt dat maar zo. De verkeersmentaliteit in Cheb is echt anders dan die in Duitsland; zelfs een politieauto zonder haast lijkt moeite te hebben dat verkeer van rechts voorrang heeft; gewoon een paar dingen die opvallen. De middag loopt ten einde en camperplaatsen kent men eigenlijk niet. Navraag bij een camping levert een ander prijsbeeld op dan wij van het land in gedachten hebben. En aangezien we niet hoeven te verversen, is er geen noodzaak. Uiteindelijk vinden we een mooi plekje aan de rand van een pasgemaaid korenveld (EP). Schilderachtig gewoon. Het koelt flink af in de avond en we doen binnen een spelletje.Een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen. Maar eerst een natuurwandeling langs de Duitse grens. Veel moois te zien en leuke plaatjes geschoten. Discussie onderweg over een “slang” die over het pad gleed en misschien toch wel een regen- of hazelworm leek te zijn. Het eerste klinkt indrukwekkender dus houden we het daarop. De temperatuur is goed; ook voor de boeren die met groot materiaal langskomen om te gaan dorsen. Leuk om te zien voor de jongste die enorm van trekkers houdt en overal zelf “achter het stuur zit”.

We besluiten richting Karlovy Vary (Carlsbad) te rijden en komen, getipt door Tripadvisor, onderweg langs Kladska. Een mooie wandelroute over vlonders voert langs diverse meertjes, elk met de eigen fauna. De moeite waard. We besluiten het naastgelegen museum te laten voor wat het is en door te rijden richting Karlovy Vary. We vinden een overnachtingsplek op een parkeerplaats langs de weg (EP); functioneel, niet meer dan dat.De vogeltjes zijn al wakker als we de luikjes opendoen. Een klein rondje langs het bushokje wat dienstdoet als treinstation; we zwaaien even naar de machinist van het treintje wat langs komt rijden en de kinderen spelen nog wat in het watertje dat langsstroomt. Tijd om te vertrekken; langs Karlovy Vary richting de noordelijke grens. In Nové Hamry krijgt iemand een heldere flashback; hier waren we ergens op huwelijksreis… We hadden toen meer oog voor elkaar dan voor de mooie omgeving of de plaatsnamen. Als we uiteindelijk bij Potucky de grens overgaan weten we het weer zeker. De Chinese markt, de vele kraampjes; hier zijn we geweest. Er is overigens veel veranderd. De verkopers zijn veel minder opdringerig; waar zijn ze trouwens allemaal gebleven; de namaak merkartikelen zijn eveneens verdwenen. En wat ons ook opvalt: ze spreken geen Chinees meer…Nadat we ons in het Duitse bos bij Eibenstock een paar keer op een Weg Gesperrt hebben klemgereden, besluiten we in de bosrand te parkeren en laatste zonnestralen van die dag op te vangen. Opeens tijdens het eten een groene jeep die zich opvallend schuin voor de camper parkeert. Een even groene oude baas stapt uit. Een streng gezicht vraagt ons door de camperdeur “was wir hier machen?”. Tja; “Essen”. Waar maar matig antwoord. En “ob wir hier bleiben”? “Vielleight”. Slecht antwoord. “Wir sind im Wald, und dort darf mann nicht Kamping machen”. Valt niets tegen te zeggen; de stoelen staan nog buiten en het heeft er iets van weg dat wij inderdaad Kamping machen; dat mag blijkbaar inderdaad niet. We laten we oude baas maar niet wachten tot we de vaat gedaan hebben en maken ons klaar voor vertrek. Overigens is het in Duitsland onder bepaalde strikte voorwaarden toegelaten te slapen in een camper langs de openbare weg. In alle andere gevallen wordt je geacht een camping of camperplaats op te zoeken. Gelukkig zijn de laatsten niet heel schaars en vinden we er een in Eibenstock bij het zwembad (CP). De zwaluwen vliegen laag vanavond.Een nieuwe dag; een grauw begin. In de regen maken we in de ochtend nog een aardige wandeling naar de stuwdam en terug. Gelukkig; een schat gevonden! In Eibenstock bevindt zich ook een activiteitenpark en samen met de kids rodelen we een aantal rondjes. Wedstrijdje wie het hardst kan. Harder dan 34 km per uur lukt echt niet… Blij met een gordel. Na deze inspannende bezigheid is het hoog tijd om compleet los te gaan in de Haribo outlet in Willkau. Wat een aanbod van bekende en onbekende zoetigheid; goed voor de kilos!


Binnendoor rijden we naar Nimritz; volgens de campercontact app is hier een mooie camperplaats aan de rand van het dorpje. Dat blijkt zo te zijn; een enthousiaste garagehouder en camperaar stelt zijn terrein ter beschikking aan camperaars en biedt ook nog eens alle faciliteiten aan. Gewoon super! De brievenbus voor een vrijwillige bijdrage wordt dan ook ook graag gebruikt. Eerst nog even eten in Possneck. De Duitse restaurants zijn alle Zu; alleen de Chinezen en Turken willen iets verdienen vanavond; dus prima gegeten bij de plaatselijke Döner kebab.Een mooie zonsondergang en aantrekkelijke temperaturen, dus nog even buiten gebleven.Vandaag gaan we weer een stukje op huis aan. Een attente medeweggebruiker attendeerde ons op een bobbel in de achterband. Dit blijkt een hoogteslag te zijn, die inmiddels in de camper ook waarneembaar is. Gelijk maar nieuwe achterbanden bestellen en de reserveband monteren. Dat helpt een hoop. Zowel Eisenach als Erfurt zijn historisch bekende plaatsen; we laten ze gezien de tijd rechts liggen en rijden door over de 4 richting Kassel met een tussenstop in het oude plaatsje Warburg (niet te verwarren met het kasteel de Wartburg). In het oude centrum eten we ons buikje vol bij restaurant Vroegop (Frühauf). Het is de een na laatste dag van onze campervakantie die we afsluiten aan de Möhnesee (CP), iets voor Dortmund.

Hoewel de omgeving uitnodigt tot alles behalve in de camper blijven zitten, doen we juist dat op de laatste ochtend. Take it slow… En met het stellige voornemen (of misschien excuus) om hier nog eens terug te gaan beginnen we aan de laatste etappe. Het is weer een enerverende vakantie geweest!

Met hartelijke groet uit Poederoijen,

Nicolien, Peter, Marylène, Roselynn en MatthiasStatistieken van 2019:


Aantal camperplaatsen: 10


Aantal eigen gekozen plaaten: 2


Verbruik: 1 op 8.1


Aantal kilometers afgelegd: 1930 km


Dat is per dag: 148 km